30
2013
FireWorks Programında Maskeleme İşlemi
Maskele işlemi resimlerin bazı bölümlerini gizleyip, sadece istenilen kısmın görünür kalmasını sağlama işlemine, grafik programlarında verilen isimdir. FireWorks programında da resimler üzerinde maskeleme işlemi kolaylıkla yapılabilir. Bunun için çeşitli yöntemler kullanılabilir.
FireWorks Programında Maskeleme Nasıl Yapılır?
Öncelikle maskeleme yapmak istediğiniz resmi açın ya da kendi çalışmanıza resmi içeri aktar (File/Import) diyerek aktarın. Maskeleme için kullanacağınız şekli (yıldız, daire vb.) resmin üzerine çizin. Örnekte ben çerçevesiz beyaz bir daire çizdim. Rengini de beyaz yaptım. Yapmak istediğimiz şey aşağıdaki resimdeki sol taraftaki gibi olan resmi, daireyi kullanarak maskelemek ve resmin sağ tarafındaki gibi sadece dairenin olduğu bölümü görünür kılmak, gerisini gizlemek olsun.
Birinci Yöntem: Resimdeki işlemleri yaptıktan sonra maskeleme işlemini gerçekleştirmek için resmi ve daireyi birlikte seçin. Bunun için klavyedeki Shift tuşuna basılı olarak önce resme sonra daire tıklayın. Ardından maskeleme işlemi için Modify menüsünden Mask oradan da Group as Mask seçeneğini seçin. Resmin ikinci hale geldiğini göreceksiniz.
İkinci Yöntem: Daireyi seçip, Edit menüsünden Cut seçeneğini seçin. Ardından resmi seçip, Edit menüsünden Paste as Mask seçeneğini seçin.
Üçüncü Yöntem: Resmi seçip, Edit menüsünden Cut seçeneğini seçin. Ardından daireyi seçip, Edit menüsünden Past inside seçeneğini seçin.
Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın sonuç aynı olacaktır. Ancak tavsiyem birinci en kısa zaman alan birinci yöntemi uygulamanızdır.
Maskeleme işlemini yaptıktan sonra daire üzerinde çeşitli işlemler yapmak için öncelikle sağ taraftaki Layers panelinden resmin bulunduğu katmanı seçip, bu katmandaki zincir simgesine tıklayıp, maske ile dairenin bağlantısını koparın. Ardından Subselection Tool (beyaz ok) ile daireyi seçip, özellikler panelinden istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.
Maskelemede dairenin rengi önemlidir. Eğer beyaz olmazsa maskeleme sonrasında resim görünmez, siyaha yakın renklerde resmin görünürlüğü azalacaktır. Siyah olursa resim görünmez.
Farklı Uygulamalar
Aşağıdaki gibi bir maskeleme yapmak için. Resmin üzerine daireyi çizdikten sonra, daireyi seçip, özellikler panelinden Edge bölümünden Feather seçin. Değer olarak 20 girin. Ardından yukarıdaki yöntemlerden biriyle maskeleme işlemini tamamlayın.
İki resim arasında geçiş yapmak istendiğinde yine maskeleme kullanılabilir. Aşağıdaki resimin sağ tarafındaki gibi iki resmin birbiri arasında geçiş olması için, öncelikle iki resmi de birbirinin üzerine denk gelecek şekilde çalışma ortamınıza aktarın. En üste aşağıdaki resimdeki gibi resimlerin boyutlarında bir dikdörtgen çizip, desimde olduğu gibi beyazdan siyaha olacak şekilde Gradient (renk geçişi) uygulayın. Dikdörtgeni ve altındaki resmi seçip (Layers panelinden Ctrl tuşuna basılı tutarak, dikdörtgen ve resme tıklayın) yukarıdaki maskeleme yöntemlerinden birini uygulayın.
Sadece çizimleri değil, isterseniz yazıları da maske olarak kullanabilirsiniz. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi resminizin üzerine maske olarak kullanmak istediğiniz yazıyı yazın. Hem yazıyı hem de resmi seçtikten sonra yukarıdaki maskeleme yöntemlerinden biriyle maskeleme işlemini gerçekleştirmeniz yeterli.
Maskeleme işlemini yapmak bu kadar basit. Zor olan nerede kullanabileceğinizi farketmektir.