Ana Sayfa » »
Tem
2
2013

WordPress Yönetim Panelinden Menü Seçeneklerini Kaldırmak

WordPress yönetim panelindeki menü seçeneklerine herkesin ulaşmasını istemeyebilirsiniz. Özellikle acemi site yazarları istenmeyen bölümlere girip, istenmeyen işler yapabilirler. Bu olumsuz durumlardan kurtulmak için, daha doğrusu yanlışlıkla menü seçeneklerine tıklayıp, hata yapılmasını engellemek için Yönetim Panelindeki menü seçeneklerinden istediklerinizi kaldırabilirsiniz. Bu işlem için basit iki WordPress Fonksiyonunu kullanacağız.
Fonksiyonlarımız remove_menu_page diğeri ise remove_submenu_page fonksiyonları. Birinci fonksiyon ana menü seçeneklerini kökten kaldırırken, ikincisi ana menü seçenekleri altındaki alt seçeneklerden istediğinizi kaldırmaya yarıyor.
Fonksiyonları kullanımları ise şöyle;

  remove_menu_page( 'ana menünün kısa adı' );
  remove_submenu_page( 'ana menünün kısa adı', 'alt menüsünün kısa adı' );

Fonksiyonlar parametre olarak menülerin kısa adlarını daha doğrusu menü seçeneğine tıkladığınızda gidilen adresteki dosya adını ifade ediyor. İsterseniz basit bir örnekle fonksiyonların kullanımlarını açıklayalım. Aşağıdaki kodları temanızın functions.php dosyasına ekleyin.

function yakuphoca_menu_seceneklerini_sil () {
	remove_menu_page( 'tools.php' ); // Araçlar menüsünü kaldır
	remove_menu_page( 'options-general.php' ); // Ayarlar menüsünü kaldır
	remove_submenu_page( 'users.php', 'user-new.php' );
	//Kullanıcılardan Yeni Kullanıcı seçeneğini kaldır.
	//Kaldırmak istediklerini bu şekilde alt alt yazın.
}
add_action( 'admin_menu', 'yakuphoca_menu_seceneklerini_sil' );

Gördünüğüz gibi kodların kullanımı son derece kolay. Tek yapmanız gereken kaldırmak istediğiniz menünün adresindeki dosya adını fonksiyonlara parametre olarak vermek. Bir menüyü eski haline getirmek için ise ilgili satırın başına // ifadesini yazıp, functions.php dosyanızı kaydedip, sitenize yüklemeniz yeterli. Son olarak ise fonksiyonlar WordPress 3.1 sürümü ile birlikte geldiklerinden alt sürümlerde kullanamazsınız.
WordPress Codex Sayfası

Bu yazımı beğendiyseniz, bu kategoride yer alan Functions.php Dosyasına Nasıl Kod Eklenir? başlıklı fonksiyon, functions.php ve kod konularında bilgi veren bir önceki yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

Yorumunu Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı Çık