6
2013
WordPresste Birden Fazla Sitede Aynı Kullanıcıları Kullanma – 1
WordPress sitenizde, alt alan adlarında (subdomain) farklı siteler kurabilirsiniz. Tabi ki bunun için barındırma (hosting) hizmetinizin, alt alan oluşturma hakkı vermesi gerekiyor. Bahsettiğimiz olay şu, bir portal siteniz var, örneğin adresi www.portalsitesi.com olsun. Bu sitenin altında video.portalsitesi.com ve oyun.portalsitesi.com şeklinde iki alt alan üzerinden site daha oluşturmak. Bu yazı serisinin konusu işte bu üç sitede aynı kullanıcı tablosunu kullanıp, birinden giriş yapıldığında otomatik olarak diğerlerine de giriş yapmaktır.
Yazı serisinin bu bölümünde, sitelerimizin alan adlarını, veritabanlarını oluşturup, WordPress kurulum dosyalarını yükleyeceğiz.
Örneğimizde www.sitelerim.com adında bir ana sitemiz, site1.sitelerim.com ve site2.sitelerim.com adlarında iki alt alan site adresi kullanacağız. Eğer anlattıklarımı kendi bilgisayarınızda denemek isterseniz öncelikle bu adresleri oluşturmak için WAMP Server’da Sanal Site Oluşturma başlıklı konumu inceleyip, oradakileri uygulayarak, bu adresleri kendi bilgisayarınızda çalıştırabilirsiniz. Ya da istediğiniz başka bir alan adı varsa onu da oluşturabilirsiniz.
Öncelikle Bilmeniz Gerekenler
Gerçek ortamda, kendi hosting ve alan adınız altında bahsettiğimiz olayı gerçekleştirmek için aşağıdaki konuların hepsini biliyor olmanız gerekiyor. Eğer bilmediğiniz bir madde varsa internetten araştırıp, öğrenin ya da bir bilenden yardım alınız.
- Cpanel ya da Plesk panelden alt alan adı (subdomain) oluşturabilmek
- Cpanel ya da Plesk panelden veritabanı ve veritabanı kullanıcıları oluşturabilmek
- FTP programlarını kullanarak hostinginize dosya yüklemek
- Elle WordPress kurabilme
- WordPress'in wp-config.php dosyasını yapılandırabilmek
- PhpMyAdmin'i kullanarak SQL sorgularını çalıştırabilme ya da veritabanı kayıtlarını yönetebilme
- WordPress eklentilerini siteye yükleyip, etkinleştirebilme
1. Adım: Alan Adlarını (Subdomain) Oluşturma
Hostinginizin yönetim paneline (cpanel/plesk panel) girip, oluşturacağınız siteler için alt alanları oluşturunuz. Bunun için CPanelden, Alan Adları (Domains) bölümü içerisinden Alt Alan Adları (Subdomains) bağlantısına tıklayıp, sonrasında ekleme için gerekli işlemleri yapın. Örneğimizde site1.sitelerim.com ve site2.sitelerim.com şeklinde iki alan adı ve bunların dosyalarının kaydedileceği, hostingimizin ana klasörü altında (public_html altında) site1 ve site2 klasörlerinin oluştuğundan emin olun.
2. Adım: Veritabanı Oluşturma
Bahsettiğimiz olayı gerçekleştirebilmek için üç sitenin de aynı veritabanını kullanması gerekmektedir bu nedenle, sitemizde üç tane değil, bir tane veritabanı ve bir tane kullanıcı adı oluşturacağız.
Panelinize girip, istediğiniz adda bir veritabanı oluşturun, ben siteler adında oluşturduğumuzu varsayacağım. Ardından bu veritabanı için bir kullanıcı adı ve parolası oluşturun ve veritabanı ile kullanıcı adını eşleştirin. Kullanıcıya tüm yetkileri verin. Veritabanı adınızı, kullanıcı adınızı ve parolanızı bir yere yazın, çünkü WordPress kurulumları sırasında bunlara ihtiyacınız olacak. Ben veritabanı adı olarak siteler, kullanıcı adı olarak ise siteleruser ve parola olarak ise 123456 belirledim. Bu işlemlerin nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, bilen birinden yardım alın ya da internetten araştırın, birçok kaynak bulabileceğinizden eminim.
PhpMyadmin'e girip, veritabanına bağlanın. Tavsiyem, veritabanının içeriğini görüntüledikten sonra İşlemler sekmesine gidip, dil karşılaştırmasını utf8_turkish_ci olarak değiştirmeniz yönündedir.
3. Adım: WordPress Dosyalarını Siteye Yükleme
WordPress'in son Türkçe sürümünü tr.wordpress.org adresine gidip, indirin. Ardından bir klasöre çıkarın. FTP programınızı kullanarak (benim tavsiyem FileZilla) WordPress dosyalarını önce public_html klasörüne, ardından site1 ve site2 klasörlerine yükleyin. Klasör yapınız, aşağıdaki gibi olmalı.
Yükleme işleminin ardından WordPress kurulumuna geçebiliriz, bunun için serinin ikinci bölümü olan WordPresste Birden Fazla Sitede Aynı Kullanıcıları Kullanma - 2 başlıklı yazımıza geçebilirsiniz.