6
2013
WordPresste Birden Fazla Sitede Aynı Kullanıcıları Kullanma – 3
Yazı dizimizin önceki bölümünde sitemizin ana sitesi için wp-config.php ayarlarını yaptık ve ana sitemizi kurduk. Bu bölümde ise site1.siteler.com şeklindeki alt alandaki sitemiz için gerekli ayarları yapacak ve siteyi kuracağız. Serimizin ilk bölümünde, site1 klasörüne WordPress dosyalarını yüklemiştik, yapmamız gereken kurulum için gerekli wp-config.php dosyasını ayarlayıp, siteye yüklemek ve kurulumu yapmak.
İşleme wp-config.php dosyamızı ayarlamakla başlıyoruz. Merak etmeyin, fazla bir şey yapmayacağız. Öncelikle ana site için oluşturduğumuz wp-config.php dosyasını başka bir klasöre kopyalayıp, Notepad++ gibi bir programla açınız. Aşağıdaki satırı bulunuz.
$table_prefix = 'site_';
Kod içerisindeki site_ ön ekini, kendi sitenizde kullanmak istediğiniz ön ekle değiştirin ve altına aşağıdaki koddaki iki satırı ekleyin.
$table_prefix = 'site1_'; define('CUSTOM_USER_TABLE', 'site_users'); define('CUSTOM_USER_META_TABLE', 'site_usermeta');
Ben ön ek olarak site1_ ön ekini kullandım. Eklediğimiz iki satırda geçen site_users ve site_usermeta ifadeleri ana tablomuzdaki kullanıcı tablolarının adını ifade ediyor. Ana site için hangi $table_prefix değerini kullandıysanız site_ ifadesi yerine onu yazın. Ana site için örneğin yakuphoca_ ön ekini kullandıysanız, koddaki tablo adlarını yakuphoca_users, yakuphoca_usermeta olarak değiştirmelisiniz.
Dikkatli bir şekilde değişiklikleri yaptıktan sonra bir kez daha kontrol edin ve dosyayı kaydedip, FTP programınız ile alt siteniz için oluşturduğunuz klasöre (benim örneğimde ben site1 klasörüne) yükleyin. Ardından http://site1.sitelerim.com/wp-admin/ adresini kendi alt sitenizin adresine göre yazıp, WordPress kurulumun başlatın. Eğer yanlış bir şey yapmadıysanız, aşağıdaki gibi bir kurulum ekranı gelecek.

Ekrandan da göreceğiniz üzere kullanıcı adımız zaten hazırmış, Site başlığınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta adresi olarak ana sitenizde kullandığınızı yazabilirsiniz. Kuruluma devam ettiğinizde aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir.

Ekrandan da anlaşılacağı üzere kullanıcı adımız admin ve şifresi orada da bahsedildiği gibi ana sitemizde oluşturduğumuz kullanıcı adı ve şifresidir. Ana siteyi kurarken kullanıcı adını admin olarak bırakmamış olsaydık, kurulum ilginç bir şekilde kendisi ana sitenin kullanıcı tablosunda admin adında yeni bir kullanıcı oluşturacak ama bu kullanıcının yetkisi olmayacağı için giriş yapamayacaktınız.
Alt sitemizin de kurulumunu tamamladık. Ekrandaki Giriş düğmesine tıklayarak ya da site1.sitelerim.com/wp-admin adresine tekrar gidip, admin kullanıcı adını ve yazımın önceki bölümünde tanımladığınız şifrenizi kullanarak siteye giriş yapın. Yeni bir yazı yazın, yayınlayın. Ardından başka bir sekmede www.sitelerim.com/wp-admin şeklinde sitenizin yönetim paneli adresini yazarak, ana sitenizin yönetim paneline girin.
Ne oldu? Normalde sizden kullanıccı ve parola istemesi lazımdı ancak site1.sitelerim.com adresinden kullanıcı girişi yaptığımız için otomatik olarak www.sitelerim.com sitesine de giriş yapmış olduk.
Önemli Bir Husus
Eğer sitenizde tek kullanıcı kullanacaksanız, yani sitelerinizde üye kaydına izin vermeyecekseniz, sadece admin kullanıcısı kalacaksa başka bir işlem yapmanıza gerek yok, bu andan sonra iki sitenizi de kullanabilirsiniz.
Ancak sitelerinizde üye kaydına izin verecekseniz, ya da birden fazla yazar, editör vs. tanımlayacaksanız, bir sonraki yazı bölümündekileri yapmanız gerekecek.
Eğer bir başka alt site daha kuracaksanız, bu bölümdeki işlemlerin aynısını oluşturacağınız siteye göre yapmanız ve eğer birden fazla kullanıcı olacaksa da bir sonraki bölümdekileri de o site için yapmanız yeterli olacaktır.
Bir sonraki bölüm olan WordPresste Birden Fazla Sitede Aynı Kullanıcıları Kullanma - 4 başlıklı yazımda, sitelerde üye kaydının aktif olması ve birden fazla kullanıcının sitelerde oluşturulabilmesinin yöntemlerini anlatacağım.