6
2013
WordPresste Birden Fazla Sitede Aynı Kullanıcıları Kullanma – 6
Birden fazla sitede aynı kullanıcıları kullanma konusundaki yazı dizimin önceki bölümünde site1.sitelerim.com sitesinin kurulumunu yapmıştık. Bu yazımda ise site2.sitelerim.com şeklindeki alt sitenin nasıl kurulacağını anlatacağım. Önceki yazıda da belirttiğim gibi, normalde admin kullanıcısının adını değiştirmezsek, site2 alt sitesini serinin 4 ve 5. yazılarında anlatılanları uygulayarak oluşturabilirsiniz. Ancak admin kullanıcısının adını değiştirmişsek ne tür problemler çıkacağını bu yazıda anlatacağım.
Ben PhpMyadmin'i kullanarak, site_users tablomdaki admin kullanıcısının adını yonetici olarak değiştirdim ve ardından, site1.sitelerim.com sitesi için oluşturduğum wp-config.php dosyasının bir kopyasını başka bir klasörde oluşturup, Notepad++ gibi bir programla açalım. Aşağıdaki satırı bulalım.
$table_prefix = 'site1_';
Satırdaki site1_ ifadesi yerine ben site2_ yazıyorum, siz kendi siteniz için hangi ön eki kullanacaksanız onu yazın. Dosyayı kaydedip, sitemizdeki ikinci alt site için oluşturduğunuz klasöre yükleyin. Ben site2 klasörüme yükledim. Ardından site2.sitelerim.com/wp-admin şeklinde alt alanınızın adresini yazıp, WordPress kurulumunu başlatın. Kurulum başladığında aşağıdaki ekran karşınıza gelecek.

Ekranda da göreceğiniz gibi, yine kullanıcı adı istenmiyor. Gerekli bilgileri girip, devam ettiğinizde ise aşağıdaki problemli ekranla karşılaşacaksınız.

Ekranda birkaç hata mesajının altında, resimde de görebileceğiniz gibi admin kullanıcısını ve parolasını oluşturduğu görülüyor. Ancak site2.sitelerim.com/wp-admin adresine gidip, admin kullanıcısı için giriş yapmak istediğimizde, kullanıcı ya da parola yanlış hatası alacağız. admin kullanıcısının yeni ismi olan yonetici kullanıcısı ile giriş yapmak istediğimde ise aşağıdaki şekilde Yetkisizlik hatası alacaksınız.

Bu hatanın sebebi yazı serimin 4. bölümünde bahsettiğim, veritabanındaki _usermeta tablosunda, yonetici kullanıcı adı için site2 alt alanı için gerekli yetki kayıtlarının oluşturulmamasıdır. Bu noktada bunu bizim PhpMyadmin'i kullanarak veritabanında elle (manuel) oluşturmamız gerekiyor. PhpMyadmin ile veritabanına bağlanıp, site_users tablosuna Gözat dediğimizde, benim karşıma aşağıdaki kayıtlar geldi.

Kayıtlara bakarsanız, kurulum esnasında oluşturulduğu söylenen admin kullanıcısının olmadığını görebilirsiniz. Demek ki oluşan hatalar neticesinde WordPress böyle bir kullanıcı oluşturduğunu düşünmüş, ama aslında oluşmamış. Bu durum, bizim admin kullanıcısı ile giriş yapmak istediğimizde aldığımız hatanın nedenini açıklamış oluyor. Ama yonetici kullanıcısı için neden yetkisizlik hatası aldık. Bunun sebebi de aşağıdaki resimde açıklığa kavuşuyor.

site_usermeta tablosuna gözat dediğimde yukarıdaki kayıtlar karşıma geldi. Resimde daire içine aldığım user_id bölümüne tıklayarak, kayıtların user_id'ye göre listelenmesini sağladığınızda, ID'si 1 olan eskiden ismi admin olan, ancak şimdiki adı yonetici olan kullanıcıya ait tüm usermeta bilgileri alt alta listelenecektir. Liste içerisinde altını çizdiğim alanlara bakarsanız site_ ve site1_ adlarıyla başlayan kayıtlar sayesinde yonetici kullanıcısı bu sitelerde de yetkili hale geliyor. Ancak site2 için bir kayıt yok, işte bu iki kaydı biz site2 için oluşturacağız. Bunun için hemen ekranın üstündeki Ekle düğmesine tıklayarak, aşağıdaki ekrana ulaşın.

Resimdeki işaretli alanlara sırasıyla Yönetici kullanıcısının ID'sini (bende bu ID 1), site2_capabilites şeklinde ikinci alt siteniz için belirttiğiniz ön eki kullanarak, yetki ifadesini, son olarak da yetkisinin değerini a:1:{s:13:"administrator";b:1; olarak girdik. Git düğmesine tıklayarak, ekleme işlemini gerçekleştirin. Başarıyla oluşturulduktan sonra, tekrar Ekle bağlantısına tıklayarak aşağıdaki ekrana ulaşın.

Resimdeki alanlara yine sırasıyla yöneticinin ID'sini (bende bu 1), site2_user_level şeklinde yetki adını ve son olarak da 10 yazarak, yöneticinin seviyesini belirtelim. Aslında yaptığımız site ve site1 için oluşturulmuş kayıtların aynılarını site2 için de oluşturmak oldu. Ardından tekrar site2.sitelerim.com/wp-admin/ şeklinde sitemizin giriş sayfasına gidip, yonetici kullanıcısı ile giriş yapın. Eğer yukarıdaki yetki kayıtlarını doğru bir şekilde oluşturduysanız, yönetim paneli karşınıza gelecektir. Ancak yine kurulum esnasındaki admin kullanıcısı oluşturma hatası nedeniyle, aşağıdaki şekilde mantıksız bir uyarı ile karşılaşacaksınız.

Hayır, teşekkürler diyerek bir daha bu hatanın çıkmamasını sağlayın. Ancak yine saçma bir şekilde aynı uyarıyı diğer sitelere yonetici ile giriş yaptığınızda da göreceksiniz.
Bu aşamadan sonra yapacağınız işlem, yazı serisinin bir önceki bölümünde (5. bölüm) anlatılan WP-Orphanage Extended eklentisini kurup, aşağıdaki şekilde yapılandırmak, aynı şeyi diğer sitelerde de yapmak olacaktır.

Diğer sitelerin de, WP Orphanage Extended eklentisi ayarlarına girip, site2_ önekini eklemeniz gerekiyor. Ben acaba site2 alt sitesine üye olanlar diğer sitelerde de üye olacaklar mı diye düşünüp, Ayarlar / Genel sayfasından İsteyen herkes kayıt olabilsin seçeneğini seçip, siteye üye olunabilmesini sağladım ve ardından osman kullanıcı adına sahip bir kullanıcı oluşturdum. Ardından www.sitelerim.com sitesinin yönetim panelinde Kullanıcıları listelediğimde aşağıdaki resimde de görebileceğiniz gibi osman kullanıcısı www.sitelerim.com ve site1.sitelerim.com'da da oluşmuş görülüyor.

Bu yazıdan da anlaşılacağı üzere, sisteme yeni bir alt site eklerken, bu kadar zahmete girmemek için size tavsiyem önce yöneticinizin ismini tekrar admin olarak değiştirin, yeni alt sitenin kurulumunu yazının önceki bölümlerine göre yapıp, ardından WP Orphanage Extendend eklentisini yükleyip, yapılandırın. Bu şekilde hem daha az işlemle sonuca ulaşmış olacaksınız, hem de olabilecek sıkıntılara engel olmuş olursunuz.
WordPress'te Birden Fazla Sitede Aynı Kullanıcıları Kullanma konulu, bu uzun yazı serisinin sonunda, sizden ricam yaptığınız denemelerin ya da eğer sitelerinizde bu yöntemi kullanırsanız, sonuçlardan beni haberdar ederseniz, çok sevinirim.